Apărarea în procesul penal este deosebit de importantă datorită urmărilor pe care lipsa ei le-ar putea avea. Nimeni nu-și dorește să fie parte a unui proces penal, indiferent dacă este vorba despre a fi inculpat sau persoană vătămată. Dacă, totuși, sunteți parte într-un proces penal, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știți pentru a vă asigura o apărare eficientă.
Fazele procesului penal în România
Un proces penal are trei faze principale în România.
Procesul începe cu urmărirea penală, fază în care procurorul și poliția judiciară investighează faptele și persoanele implicate.
La sfârșitul urmăririi penale, dacă procurorul decide să trimită dosarul la judecată, va începe faza de cameră preliminară, în care un judecător verifică dacă urmărirea penală s-a efectuat în mod legal.
Dacă judecătorul de cameră preliminară decide că judecata poate începe, această a treia fază a procesului penal, cea de judecată, va avea loc în două grade de jurisdicție, respectiv prima instanță și apel.
Dreptul la apărare al inculpatului în procesul penal
Conform Codului de procedură penală, inculpatul are câteva drepturi principale, cu scopul de a-i asigura dreptul la apărare. Acestea sunt:
– dreptul la tăcere;
– dreptul de a fi informat cu privire la acuzația ce i se aduce;
– dreptul de a studia dosarul cauzei;
– dreptul de a fi asistat de un avocat;
– dreptul de a propune probe;
– dreptul de a avea un traducător sau interpret.
Cum să vă asigurați apărarea în procesul penal
Pentru a avea o apărare eficientă în procesul penal, vă recomandăm să uzați de toate drepturile pe care legea vi le conferă.
De exemplu, alegerea de a nu beneficia de dreptul la tăcere și de a da declarații înainte de a studia dosarul cauzei poate fi o greșeală cu efecte ireversibile, dar care poate fi ușor evitată.
Cazuri în care asistența juridică este obligatorie
Cu toată că asistența unui avocat este întotdeauna recomandată în procesele penale, ea este obligatorie doar în anumite cazuri.
În aceste cazuri, dacă inculpatul alege să nu angajeze el însuși un avocat, i se va desemna un avocat din oficiu care să-l ajute să-și facă apărarea.
Cazurile de asistență juridică obligatorie sunt cele în care inculpatul este minor sau cele în care acesta este arestat sau internat. De asemenea, asistența juridică este obligatorie în faza de judecată atunci când legea prevede o pedeapsă maximă mai mare de 5 ani de închisoare pentru infracțiunea pentru care inculpatul a fost trimis în judecată.
Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre acest subiect, ne puteți contacta oricând.