Ce poti face dacă esti arestat preventiv

A fi arestat preventiv este o situație complicată, pe care nimeni nu și-o dorește. Dacă există posibilitatea să ajungi în această situație, trebuie să știi câteva lucruri despre modul în care funcționează justiția penală.

Pentru cât timp poți fi arestat preventiv

Mandatele de arestare se emit pentru câte 30 de zile. Cu toate acestea, durata lor poate fi prelungită înainte ca acest termen să expire.

Durata maximă a arestării preventive în faza de urmărire penală este de 6 luni. Dacă dosarul este trimis la judecată, durata maximă în care poți fi arestat preventiv este de până la 5 ani.

Pentru ce fel de infracțiuni poți fi arestat

Din punct de vedere legal, posibilitatea de a fi arestat preventiv există dacă ești suspectat de o infracțiune pentru care legea prevede o pedeapsă maximă mai mare de 5 ani.

Cu toate acestea, chiar dacă infracțiunea de care ești suspectat are o pedeapsă mai mică, poți fi arestat dacă încerci să fugi sau să distrugi probele. Mai poți fi arestat și dacă există probe că intenționeză să mai săvârșești o infracțiune nouă.

Alternativele la arestarea preventivă în Romania

Atunci când vorbim despre infracțiuni grave, orice procuror va avea în vedere formularea unei propuneri de arestare preventivă. Cu toate acestea, Codul de procedură penală prevede și alte măsuri preventive, ce pot fi alternative arestării preventive. De exemplu, în loc de a fi arestat preventiv, poți fi pus în arest la domiciliu sau în control judiciar.

În timp ce controlul judiciar poate avea unele obligații stricte, instanțele îl găsesc prea permisiv pentru infracțiunile grave.

Arestul la domiciliu, pe de altă parte, este o măsură suficient de restrictivă chiar și pentru infracțiunile grave. Are avantajul ca perioada de arest la domiciliu să fie dedusă din pedeapsa finală, dacă se va ajunge la o condamnare.

Instanța poate alege să înlocuiască arestarea preventivă cu oricare dintre aceste două măsuri alternative.

Ce trebuie să faci dacă ești arestat preventiv

Cu toate că, fiind spusă de un avocat, această idee poate suna ca o reclamă, primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă ești arestat preventiv este să iei legătura cu un avocat.

Măsura arestării preventive nu se ia pentru infracțiuni minore. La fel, nu ești arestat în cazuri în care nu există un minim de probe. De aceea, încercarea de a te descurca singur în cazul în care ești arestat preventiv nu este o opțiune eficientă. Este bine să-ți cauți un avocat cât mai repede.

Poți găsi o scurtă descriere a modului în care se derulează un proces penal aici.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre acest subiect, ne puteți contacta oricând.