Ce poți face dacă ești victima unei infracțiuni

A fi victima unei infracțiuni poate fi o situație dificilă și haotică, în care trebuie să interacționezi cu o lume de care poate nu te-ai mai lovit.

Pentru a face lucrurile ceva mai ușoare, poți găsi mai jos o listă de lucruri pe care poți să le faci dacă ajungi să fii victima unei infracțiuni.

Ce poți face imediat după ce devii victima unei infracțiuni

Dacă vorbim despre o infracțiune gravă, cum ar fi tâlhăria sau alte infracțiuni cu violență, trebuie să suni imediat la 112. În ciuda publicității negative pe care o are, poliția română ajunge destul de repede la solicitări. Ei vor lua primele măsuri și te vor îndruma să depui o plângere penală.

Dacă ești victima unei infracțiuni mai ușoare, cum ar fi furtul sau înșelăciunile ușoare, a suna la 112 poate să nu fie cea mai bună soluție. În acest caz, poți merge direct la cea mai apropiată secție de poliție. Acolo vei găsi întotdeauna pe cineva și ar trebui să poți da măcar o declarație.

În ambele situații, ar trebui să încerci să memorezi cât mai multe detalii despre cele întâmplate. Data, ora, locația, descrierea făpturitorului și eventualii martori sunt detalii care pot ajuta poliția să-ți soluționeze plângerea.

Depunerea unei plângeri penale

Indiferent dacă vei suna la 112 sau vei merge direct la poliție, pentru majoritatea infracțiunilor va trebui să depui o plângere penală. Pentru infracțiunile grave, poate să nu fie nevoie de plângere, dar tot va trebui să dai o declarație cu privire la fapte. Te sfătuim să depui plângerea cât mai rapid după fapte dacă ai devenit victima unei infracțiuni.

Ca victimă a infracțiunii, ai dreptul de a solicita despăgubiri. Ele pot acoperi atât pagube materiale, cât și daunele morale. Poți face asta în cadrul declarației inițiale sau mai ulterior, dar nu mai târziu de prima zi de a judecății în primă instanță.

Poliția îți va cere să furnizezi datele de contact. Te sfătuim să le dai date corecte și complete pentru a te putea contacta pe parcursul procesului.

Nu în ultimul rând, trebuie să te asiguri că plângerea ta primește un număr de înregistrare și că reții numele celui care a primit-o. În felul acesta, te poți informa ulterior cu privire la stadiul dosarului.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre acest subiect, ne puteți contacta oricând.