Cum se înființează o societate comercială

Înființarea unei societăți comerciale în România nu e o operațiune foarte dificilă și ar putea fi făcută fără ajutorul unui avocat. Cu toate acestea, procedura de deschidere a societății este un moment în care pot fi făcute greșeli care, ulterior, pot deveni costisitor de remediat.<br>Voi scrie mai jos câteva lucruri ce ar trebui avute în vedere la înființarea societății.

Tipurile de societăți comerciale în Romania

Legea prevede mai multe tipuri de societăți comerciale ce pot fi constituite în România, cele mai des întâlnite dintre acestea fiind societățile cu răspundere limitată și societățile pe acțiuni. Ambele sunt reglementate de Legea nr. 31/1990.

Cine poate fi asociat într-o societate comercială

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot fi asociați. De asemenea, cetățenii străini nu trebuie să îndeplinească vreo condiție suplimentară pentru a avea această calitate.
Legea nr. 31/1990 prevede anumite incompatibilități de a fi asociat pentru cei ce au fost condamnați pentru infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, corupție, falsuri sau diferite fraude.
Societățile cu răspundere limitată pot avea de la unu la 50 de asociați. Societățile pe acțiuni trebuiă să aibă cel puțin doi acționari.
De asemenea, deși o societate cu răspundere limitată poate avea un singur asociat, acesta nu poate fi asociat unic decât într-o singură asemenea societate.

Cerințe pe care trebuie să le îndeplinească societățile comerciale la înființare

Toate societățile românești trebuie să aibă un sediu și să-și depună capitalul social într-un cont bancar.
Existența unui sediu social este obligatorie pentru toate societățile, iar singura modalitate alternativă este stabilirea sediului social la un cabinet de avocat. Cu toate acestea, un asemenea sediu poate fi stabilit numai pentru o perioadă limitată de timp, având rolul de a permite societății să-și găsească un sediu propriu.
Cu privire la capitalul social, acesta trebuie să fie de minim 200 de lei pentru societățile cu răspundere limitată sau de minim 90.000 de lei pentru cele pe acțiuni.
Pe lângă declarațiile asociaților privind îndeplinirea condițiilor legale, este necesar un act constitutiv al societății.

Cât durează înființarea unei societăți comerciale

Pe scurt, înființarea societății durează 3 zile lucrătoare.
Cu toate acestea, cele 3 zile încep să curgă de la momentul depunerii dosarului complet la registrul comerțului.
Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre acest subiect, ne puteți contacta oricând.