Deținerea de droguri pentru consum

Deținerea de droguri este interzisă în România, indiferent de tip sau cantitate.

Deținerea unei cantități mici de droguri ușoare poate să nu aibă repercusiuni importante, dar rămâne incriminată ca infracțiune.

Drogurile sunt clasificate în droguri de risc și de mare risc în funcție de potențialul lor de a crea dependență.

Pedeapsa pentru deținere de droguri

În funcție de tipul de drog, pedeapsa pentru deținere poate ajunge până la 3 ani de închisoare.

Deținerea drogurilor de risc este pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală. Pe de altă parte, deținerea de droguri de mare risc are o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani de închisoare.

Dintre drogurile cel mai des întâlnite, cannabisul este clasificat ca drog de risc. Ecstasy, cocaina și heroina sunt toate droguri de mare risc.

Diferența dintre deținerea și traficul de droguri

Este important de știut că oferirea de droguri altora este incriminată ca trafic de droguri, nu ca simplă deținere. Conform actualei reglementări, nu are importanță dacă oferirea este gratuită sau nu.

În acest sens, principala caracteristică a deținerii este că drogurile sunt pentru consum propriu. Drept urmare, oferirea către alții nu va reprezenta deținere de droguri, ci trafic.

Ce cantitate de droguri poate fi deținută pentru consum

Cu toate că legea nu prevede o limită cantitativă, deținerea unei cantități mari de droguri va fi văzută ca deținere cu intenția de a trafica. Deși poate părea că este același lucru, deținerea cu intenția de a trafica este incriminată ca trafic de droguri.

Ce să faci dacă ești prins deținând droguri

Dacă ești prins cu droguri pentru consum propriu, este important să știi că asemenea cazuri nu ajung mereu în instanță. De exemplu, dacă este vorba despre o cantitate mică și destinată în mod clar consumului propriu, cazul se poate închide încă din faza de urmărire penală, înainte de a ajunge la judecată.

Pe de altă parte, cazurile de deținere nu sunt dificil de probat. Din această cauză, este posibil să nu mai fii chemat după primele declarații. Sfatul nostru este să nu uiți pur și simplu de un asemenea incident. Este posibil să fii trimis în judecată fără să fi putut beneficia de posibilitatea închiderii cazului mai devreme.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre acest subiect, ne puteți contacta oricând.