Impozitarea firmelor în 2020

Impozitarea firmelor în 2020 a rămas aceeași ca și anul trecut. Este important să cunoașteți aceste aspecte atât dacă intenționați să deschideți o firmă nouă, cât și dacă aveți deja una.

Impozitul standard pe profit a rămas la valoarea de 16%.

Cu toate acestea, există în continuare alternative la impozitul pe profit. În funcție de activitatea firmei, este posibil ca aceste variante să fie mai potrivite.

Impozitarea firmelor de tip microîntreprindere

Microîntreprinderea este firma a cărei cifră de afaceri anuală nu depășește 1 milion de euro. Având în vedere această condiție, majoritatea firmelor noi intră în categoria microîntreprinderilor, cel puțin un timp.

În loc de a plăti impozit pe profit, microîntreprinderile plătesc un impozit pe cifra de afaceri.

Impozitul pentru microîntreprinderi este de 3% dacă nu au angajați. Dacă firma are angajați, impozitul va fi de 1%.

Cu toate că această variantă de impozitare a firmelor poate părea mai ieftină, o cotă mai mică de impozit pe cifra de afaceri poate, în final, să fie mai costisitoare decât o cotă mai mare de impozit pe profit.

Alternativa la varianta impozitului pe cifra de afaceri

Dacă o firmă se bazează mai mult pe volumul vânzărilor decât pe o marjă mare de profit, impozitul pe cifra de afaceri poate să nu fie varianta optimă.

În acest caz, puteți opta pentru impozitul pe profit, chiar dacă cifra de afaceri a firmei este mai mică de 1 milion de euro.

Condițiile pentru a se putea aplica impozitul pe profit sunt:

  1. Capitalul social a firmei să fie de cel puțin 45.000 RON;
  2. Firma să aibă cel puțin doi angajați.

Având în vedere cea de-a doua condiție, impozitul pe cifra de afaceri al unei asemenea firme ar fi de 1%. Așadar, trebuie să verificați dacă 16% din profitul firmei reprezintă mai puțin decât 1% din cifra ei de afaceri.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre acest subiect, ne puteți contacta oricând.

By |2020-06-01T23:33:29+02:00iunie 1st, 2020|Drept comercial|Comentariile sunt închise pentru Impozitarea firmelor în 2020
Go to Top