Traficul de migranți

Traficul de migranți este un fenomen din ce în ce mai răspândit în ultimii ani. Generat inițial de unele conflicte armate, traficul este încă o problemă actuală.
În timp ce unele forme de participare pot fi simple erori, de cele mai multe ori traficul este o infracțiune.
Datorită faptului că România are granițe externe ale UE, traficul este tratat foarte strict. De cele mai multe ori, pedepsele sunt mari.

Acțiunile incriminate

Conform prevederilor Codului penal, recrutarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranți.
Pe scurt, orice acțiuni efectuate în scopul ajutării unui migrant să treacă granița în sau din România vor fi calificate ca infracțiune.

Pedeapsa pentru traficul de migranți

În forma simplă, traficul de migranți este pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Cu toate acestea, dacă sunt îndeplinite unele condiții, pedeapsa va fi cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Condițiile sunt ca infracțiunea să fi fost săvârșită:

  • în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial;
  • prin mijloace care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea migrantului;
  • prin supunerea migrantului la tratamente inumane sau degradante.

În timp ce pedepsele pot fi reduse în funcție de anumite circumstanțe, este important de știut că o pedeapsă mai mare de 3 ani nu va putea fi suspendată.

Traficul de migranți și alte infracțiuni

Deși traficul de migranți poate exista ca infracțiune independentă, acesta este asociat de multe ori cu grupul infracțional organizat.
Aceasta se datorează modului în care operațiunile de trafic sunt structurate. De obicei, acestea implică un număr mare de persoane, iar implicarea a mai mult de 3 persoane va rezulta, cel mai probabil, în reținerea unei infracțiuni concurente de grup infracțional organizat.

Pentru a avea o idee generală despre modul în care se desfășoară un proces penal, puteți accesa acest link.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre acest subiect, ne puteți contacta oricând și vă vom răspunde în cel mai scurt timp.