Ce este spălarea de bani

Spălarea de bani înseamnă, în principiu, aducerea unor sume de bani provenite din infracțiuni în economia legală.
Combaterea spălării banilor este o problemă internațională, sens în care există mai multe convenții cu privire la aceasta.
Pe de altă parte, la nivel național, există atât mecanisme de evitare a spălării banilor, cât și o incriminare a spălării de bani.

Acțiunile care pot constitui infracțiune

Conform art. 269 Cod penal, spălarea de bani poate însemna:

  • schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri sau în scopul de a ajuta persoana care a săvârșit infracțiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei;
  • ascunderea sau disimularea adevăratei naturi, a provenienței, situării, dispoziției, circulației sau proprietății bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni;
  • dobândirea, deținerea sau folosirea de bunuri cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni.

Pe scurt, acțiunile incriminate ca spălare de bani sunt acelea care tind la aducerea valorilor provenite din infracțiuni într-un circuit legal.

Pedeapsa pentru spălarea de bani

Codul penal român prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 12 ani pentru infracțiunea de spălare de bani.

În cazul unei condamnări, pedeapsa aplicată se va individualiza în funcție de modalitatea efectivă de participare, dar și de alte elemente.

Spălarea de bani și alte infracțiuni

Deși este incriminată ca infracțiune distinctă, spălarea banilor este adesea conexă unei alte infracțiuni.
Un exemplu în acest sens este infracțiunea de evaziune fiscală dacă prejudiciul este introdus din nou în circuitul legal.
Pe de altă parte, evaziunea fiscală nu este singura infracțiune alături de care întâlnim spălarea de bani. Practic, dacă o valoare provide dintr-o infracțiune, orice disimulare a acestei proveniențe va putea constitui spălare de bani.

Pentru a avea o idee generală despre modul în care se desfășoară un proces penal, puteți accesa acest link.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre acest subiect, ne puteți contacta oricând.