Redobândirea cetățeniei române

Redobândi cetățeniei române este posibilă dacă ați avut-o și ați pierdut-o sau v-a fost revocată.
De asemenea, dacă părinții sau bunicii dumneavoastră au avut cetățenie română, o puteți dobândi făcând dovada relațiilor de rudenie.
Este important de știut că părți ale Ucrainei și Moldovei de astăzi au fost teritorii românești. Astfel, cei ce au trăit în zonele respective au avut cetățenie română.

Ce trebuie să dovediți pentru redobândirea cetățeniei

Condițiile legale pentru redobândirea cetățeniei române sunt destul de simple.
Dacă ați avut cetățenie română, trebuie să dovediți că ați pierdut-o din motive neimputabile. De exemplu, cetățenia se poate pierde de către copilul adoptat în străinătate.
Dacă părinții sau bunicii dumneavoastră au avut cetățenie română, va trebui să dovediți legătura de rudenie cu aceștia. În acest sens, este bine de știut că mulți cetățeni români și-au pierdut cetățenia în perioada de după Cel De-al Doilea Război Mondial din motive neimputabile lor. Aceasta este situația celor din Ucraina și Moldova zilelor noastre.

Cum se solicită redobândirea cetățeniei române

Pentru a solicita redobândirea cetățeniei române, va trebui pregătit un dosar de cetățenie care să includă:

  • actele de identitate ale solicitantului;
  • un cazier judiciar din țara de reședință;
  • o declarație de opțiune privind stabilirea domiciliului în România sau nu;
  • o declarație din care să rezulte că nu ați întreprins sau susținut acțiuni împotriva statului de drept sau a securității naționale.

Dosarul trebuie depus personal, excepțiile de la această regulă fiind foarte puține. Cererea trebuie depusă la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Alternativ, cererea se poate depune la orice consulat românesc din străinătate.

Cât durează redobândirea cetățeniei române

Legea cetățeniei prevede un termen de 6 luni de la momentul înregistrării cererii până la soluționarea ei. Cu toate acestea, acest termen poate fi prelungit și, de cele mai multe ori, este. În general, este bine să vă așteptați la un termen mai lung decât cel de 6 luni.

Ce trebuie făcut după obținerea cetățeniei

După emiterea ordinului de redobândire a cetățeniei, va trebui să depuneți jurământul de credință față de țară.
După depunerea jurământului, veți putea obține actele de identitate românești.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre acest subiect, ne puteți contacta oricând și vă vom răspunde în cel mai scurt timp.