Ce riști pentru conducerea fără permis

Conducerea fără permis este incriminată ca infracțiune în România. Drept urmare, conducerea fără permis nu va fi sancționată cu o simplă amendă, ci cu o pedeapsă penală.

Diferența față de conducerea cu permisul suspendat

Conducerea cu permisul suspendat nu echivalează cu cea fără permis. Deși este tot o infracțiune, conducerea cu permisul suspendat este incriminată distinct și are o pedeapsă mai mică.
Totuși, va reprezenta conducere fără permis și conducerea unui vehicul dintr-o altă categorie decât cele pentru care ai dreptul de a conduce.

Pedeapsa pentru conducere fără permis

Dacă ai condus fără permis, Codul penal prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Cu toate că aceste pedepse nu ajung, de obicei, să fie executate, este important să știi că această soluție se aplică la prima abatere.
Dacă ești prins de mai multe ori conducând fără permis, este posibil să ajungi în situația unui concurs de infracțiuni sau a unei recidive. În anumite cazuri este posibil ca pedeapsă să poată fi aplicată doar cu executare.
În ceea ce privește conducerea cu permisul suspendat, aceasta are o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Ce se întâmplă dacă circuli fără permis

De obicei, deși incriminată ca infracțiune, această faptă nu va atrage executare efectivă a unei pedepse. În funcție de situația concretă în care s-a petrecut, soluția poate fi una de renunțare la urmărirea penală. De asemenea, poate fi încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, cu aplicarea unei pedepse reduse.
Cu toate acestea, dacă fapta a fost săvârșită în stare de recidivă, șansele de a obține o pedeapsă mică se reduc drastic.
De obicei, pentru o infracțiune de conducere fără permis nu vei avea nevoie de avocat. Totuși, în anumite situații, este posibil să fie necesară asistența juridică.