Arestarea preventivă

Arestarea preventivă este o măsură excepțională, care îți poate crea o situație foarte complicată.
Dacă ajungi în această situație, este bine să înțelegi câteva lucruri despre arestare.

Pentru cât timp se dispune arestarea preventivă

Mandatul de arestare se dispune pentru o durată maximă de 30 de zile. Cu toate acestea, arestarea poate fi prelungită înainte de expirarea primului mandat.

Durata maximă totală a arestării este de 6 luni în faza de urmărire penală. Dacă dosarul este trimis în judecată, durata maximă a arestării poate ajunge chiar la 5 ani.

Pentru ce infracțiuni poți fi arestat

Din punct de vedere legal, arestarea preventivă se poate dispune dacă ești anchetat sau judecat pentru o infracțiune cu o pedeapsă de 5 ani sau mai mare.

Cu toate acestea, chiar dacă infracțiunea are o pedeapsă mai mică, arestarea se poate dispune dacă încerci să te sustragi sau să distrugi probe. Poți fi arestat și dacă există probe că vei comite o nouă infracțiune.

Alternative la arestarea preventivă

Pentru infracțiunile grave, arestarea este o variantă pe care majoritatea procurorilor o au în vedere.
Cu toate acestea, legea prevede și alte măsuri preventive, mai puțin severe, cum sunt arestul la domiciliu sau controlul judiciar.

Cu toate că se pot dispune unele limitări foarte stricte și în acest caz, controlul judiciar este o opțiune puțin probabilă pentru infracțiunile grave.

Arestul la domiciliu, pe de altă parte, poate fi dedus din pedeapsa aplicată, în cazul unei condamnări.

Judecătorul poate înlocui arestarea preventivă cu oricare dintre aceste două alternative.

Ce poți face dacă ești arestat preventiv

Mandatele de arestare nu se emit pentru infracțiuni minore. De asemenea, nu se emit atunci când nu există nicio probă. În cazul arestării preventive, înseamnă că există o acuzație serioasă și cel puțin unele probe în acest sens. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să îți asiguri o apărare.

Pentru a avea o idee generală despre modul în care se desfășoară un proces penal, puteți accesa acest link.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre acest subiect, ne puteți contacta oricând și vă vom răspunde în cel mai scurt timp.